Gezond en duurzaam eten!
Wilt u lokale en seizoensgebonden groenten en fruit eten? Het kan! Wij helpen u alvast met een handig overzicht
Wilt u lokale en seizoensgebonden groenten en fruit eten? Het kan! Wij helpen u alvast met een handig overzicht
Groenten en fruit zijn een belangrijk onderdeel van het mediterraan dieet, dat alom wordt aanbevolen vanwege de verschillende voordelen voor de gezondheid. Daarom moeten we groenten en fruit verstandig kiezen en consumeren.
De voorkeur geven aan seizoensgebonden groenten en fruit lijkt logisch. Maar waarom?
Het grote voordeel van seizoensproducten is dat ze op natuurlijke wijze rijpen waardoor ze niet alleen lekkerder zijn, maar ook meer nutriënten bevatten.
Het grote voordeel van seizoensproducten is dat ze op natuurlijke wijze rijpen waardoor ze niet alleen lekkerder zijn, maar ook meer nutriënten bevatten.
Groenten en fruit die niet in seizoen zijn, worden doorgaans ingevoerd. Het transport via vliegtuig, boot of vrachtwagen heeft een negatieve impact op het milieu. Verder worden chemicaliën toegevoegd om de producten langer te kunnen bewaren.
Een “korte keten” is wanneer je voeding weinig of geen tussenschakels passeert en dus via de kortste weg van bij de boer op je bord terecht komt. Je helpt mee aan het succes van lokale producenten door rechtstreeks bij een boer je aankopen te doen of door de herkomst van voedsel in de supermarkt te controleren.
Een lekkere en leuke manier om in de lente seizoensgroenten en -fruit te eten zijn kleurrijke salades waarin je zoveel mogelijk ingrediënten en kleuren combineert. Het ziet er mooi ensmakelijk uit en is bovendien enorm voedzaam. Varieer met de dressing door olijfolie af te wisselen met hazelnoot-, zonnebloem-, soja- of lijnzaadolie.
Tips voor combinaties: