Zonne-bescherming : zorg voor u zelf én voor het milieu
We weten allemaal hoe belangrijk het is om onze huid te beschermen tegen zonnestralen. Maar op welke criteria moet u letten bij het kiezen van een zonneproduct?
We weten allemaal hoe belangrijk het is om onze huid te beschermen tegen zonnestralen. Maar op welke criteria moet u letten bij het kiezen van een zonneproduct?
Met het warmere weer en de vakantie voor de deur is er geen tekort aan mogelijkheden om 'van de zon te genieten'. Maar het is wetenschappelijk bewezen dat zonnestralen de huid kunnen beschadigen en een grote risicofactor zijn voor huidkanker. Uzelf beschermen tegen UV-stralen is daarom een must als u goed voor uw gezondheid en die van uw naasten wilt zorgen, vooral kinderen of mensen die verzwakt zijn door ouderdom of ziekte.
De zon heeft weldoende effecten:
Maar…
De zon zendt drie soorten ultraviolet licht uit, elk met een andere golflengte: UVA, UVB en UVC. Alleen UVA- en UVB-stralen bereiken ons, terwijl UVC-stralen worden tegengehouden door de ozonlaag.
UVB-stralen zorgen voor een langdurige bruine kleur, maar zijn ook verantwoordelijk voor zonnebrand en bepaalde vormen van huidkanker. Het donkerder worden van de huid door de vorming van pigmenten (melanine) is in feite een verdedigingsmechanisme tegen een ernstigere verbranding. Het is dus een teken dat de huid beschadigd is.
UVA-stralen zijn net zo schadelijk als UVB-stralen als het gaat om het risico op kanker en veroorzaken vroegtijdige huidveroudering en rimpels. Ze zijn zwakker, maar dringen dieper in de huid door dan UVB-stralen. Ze veroorzaken een snelle, kortdurende bruining.
Hoe meer je jezelf blootstelt aan UV-stralen, hoe groter het risico op verschillende soorten huidkanker, waaronder kwaadaardig melanoom. Dat is de meest agressieve vorm van huidkanker. Als het niet op tijd wordt herkend en behandeld, kan het snel uitzaaien en fataal zijn.
In de afgelopen decennia is het aantal gevallen van melanoom gestaag toegenomen, vooral bij jongvolwassenen. Als je een gevoelig huidtype hebt of als je als kind erg verbrand bent, loop je een verhoogd risico op huidkanker.
1) Matiging
Het is van vitaal belang om je blootstelling aan de zon te matigen, zelfs op vakantie! U moet zich met alle middelen beschermen (hoed, parasol, zonnebrandcrème, enz.) of de zon vermijden tijdens de zes uur die bekend staan als de warmste, wanneer de stralen het sterkst zijn (vergeet niet dat in de zomertijd (GMT +2), om 14.00 uur het middaguur is voor de zon).
2) Wees op uw hoede
Zelfs onder een parasol kunt u worden blootgesteld aan UV-stralen die weerkaatsen van zand, beton of, nog erger, water! Gebruik dus, zelfs in de schaduw, een zonnebrandcrème.
En wees voorzichtig als u geneesmiddelen neemt. Veel medicijnen hebben een fotosensibiliserend effect en bij het nemen van sommige geneesmiddelen is het helemaal verboden om u bloot te stellen aan UV-stralen. Aarzel niet om dit met uw arts te bespreken voordat u op vakantie gaat.
3) De correcte dosis
Beknibbel niet op de hoeveelheid zonneproduct. Breng het product ten minste 15 minuten voor blootstelling aan de zon aan, vervolgens om de twee uur en vlak na het zwemmen of zweten. Voor de dosis moet u rekenen op ongeveer vijftien sprays of een flinke dosis in de hand, wat overeenkomt met 2 ml product per cm2 huid. In elk geval is te veel altijd beter dan te weinig.
Naast het dragen van een hoed en een zonnebril om uw ogen te beschermen, is het raadzaam om uzelf te beschermen met een zonneproduct waarvan de sterkte is aangepast aan uw huidtype (bekend als uw fototype). In alle gevallen moet het product bescherming bieden tegen UVB- EN UVA-stralen.
Er zijn vier niveaus van bescherming tegen UVB, volgens de Sun Protector Factor (SPF): SPF 50 + (zeer hoog), SPF 50 tot 30 (hoog), SPF 25 tot 15 (gemiddeld), SPF 6 tot 10 (laag). De SPF geeft de mate van bescherming tegen UVB-stralen aan, niet tegen UVA-stralen. Kies de juiste SPF op basis van uw huidskleur (hoe lichter de huid, hoe hoger de SPF) en ook op basis van uw behoeften. Een zonnecrème moet ook beschermen tegen UVA-stralen. Voor het UVA-logo heb je een bescherming nodig die overeenkomt met 1/3 van de SPF die op het etiket staat.
Ook dit jaar heeft Test-Aankoop de resultaten van zijn tests van zonneproducten gepubliceerd. Bij de producten met een hoge bescherming: Cien Love the Planet SPF 50 van Lidl voldoet niet aan de UVB-bescherming die op de verpakking staat en zou SPF 30 moeten zijn. De Photoderm lait ultra SPF 50+ van Bioderma en de sunspray SPF 50 van Biosolis voldoen ook niet aan de beloofde bescherming tegen UVA-stralen, die een derde zou moeten zijn van de aangegeven bescherming tegen UVB-stralen. Daarnaast biedt een ander product van Biosolis, kids SPF 50+ zonnemelk, niet de beloofde UVA-bescherming. Voor spf 30 voldoen NAIF minerale zonnebrandcrème, Biosolis spray en lotion en Clinique Minéral lotion niet aan de bescherming die op de verpakking wordt beloofd.
We zijn ons steeds meer bewust van de impact van de producten die we gebruiken op het milieu. Daarom wordt aangeraden om producten te kiezen met gerecyclede of recyclebare plastic verpakkingen. En laten we lege verpakking niet achter op het strand of in een ongeschikte vuilbak.
Als het gaat om de samenstelling van producten, is het de moeite waard om te kijken naar de gebruikte filters: homosalaat, een chemische filter die erkend is als hormoonontregelaar, wordt vanaf januari 2025 verboden in zonnebrandcrèmes. Een ander chemische filter, octocrylene, kan worden omgezet in benzofenon, dat ervan verdacht wordt een hormoonontregelaar te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook letten op de labels "Ocean friendly" of "Ocean Respect" op verpakkingen.
https://www.myhealthmylife.be/nl-be/mijn-lichaam/zonnen-met-mate-en-met-verstand
https://www.myhealthmylife.be/nl-be/mijn-lichaam/huidverzorging-primordiaal
Bronnen:
https://www.test-aankoop.be/gezond/dagelijkse-verzorging/zonneproducten/test/zonnecreme