Wist u dat u op een half uurtje drie mensenlevens kunt redden door bloed te geven? Misschien gaf of geeft u al bloed, maar het is een weetje dat kan helpen om naasten aan te sporen om donor te worden. Dat het pijnloos én gezellig is, zijn extra argumenten.
70% van de bevolking heeft ooit in zijn leven bloed nodig, terwijl slechts 3% bloed geeft. En dat terwijl er meer redenen zijn om wel dan om geen bloed te geven.
Naaste de klassieke bloeddonatie, kan men overigens ook specifieke producten doneren:
Bloedplaatjes. Via zogenaamde cytaferese worden alleen bloedplaatjes en een klein beetje plasma afgenomen.
Plasma. Via plasmaferese wordt alleen plasma afgenomen en krijgt u de andere bloedbestanddelen (rode bloedcellen en bloedplaatjes) terug.
Waarom?
Artsen hebben in heel wat uiteenlopende situaties bloed en bloedbestanddelen nodig:
- Bij bloedingen veroorzaakt door ongevallen (verkeersongelukken, noodsituaties…).
- Bij chirurgische ingrepen of bevallingen.
- Voor personen die chemotherapie volgen of met bloedarmoede kampen.
- Voor patiënten met bepaalde genetische aandoeningen aan de rode bloedcellen of patiënten die levenslang bloedtransfusies nodig hebben zoals dat bijvoorbeeld het geval is bij thalassemie en sikkelcelanemie.
Wie?
Alle gezonde personen van 18 jaar en ouder kunnen bloed, bloedplaatjes of plasma geven (let op: de eerste bloeddonatie moet vóór uw 66ste worden uitgevoerd, na die leeftijd zijn alle donaties alleen toegestaan wanneer de vorige donatie minder dan drie jaar eerder gebeurde). Kandidaten moeten 50 kg of meer wegen geen risico hebben op infectieziektes of bloedziektes.
Hoe?
U kunt naar een vast donorcentrum of naar een mobiele bloedinzameling gaan. U maakt best een afspraak en neemt zeker uw eID mee. Voor meer informatie: https://www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed-of-plasma/?gclid=CjwKCAjw9aiIBhA1EiwAJ_GTSsZyCEcpk1dJd008PVfjao3yOLvUoQdFDyERy49fLHmU4FomCquaIhoCPlAQAvD_BwE
De vragenlijst die u moet invullen wordt gevolgd door een vertrouwelijk gesprek met een arts om in te schatten of de donatie geen risico inhoudt voor uzelf of voor de ontvanger. Daarbij wordt rekening gehouden met uw gezondheidstoestand; uw medische geschiedenis of eventuele operaties; geneesmiddelen die u neemt of die u vroeger nam; ondernomen reizen en eventueel risicogedrag.
Après-donatie
En het half uurtje -of iets meer, naargelang de duur van het vraaggesprek- dat het duurt om drie mensenlevens te redden zit omvat ook de rusttijd waarbij u een drankje en een hapje krijgt, wafeltjes, met of zonder suiker of chocolade. Er zijn ook gezonde alternatieven, maar als je kan kiezen tussen een cornetto of een appel… “Neem nog maar een wafeltje mee voor onderweg, voor alle zekerheid”, zo grappen donoren tegen elkaar. De ‘après’ is doorgaans heel gezellig omdat iedereen duidelijk een goed tot lichtjes euforisch gevoel heeft…
Curated Tags