Juni 2023, S. Audali
U hebt al veel horen praten over de voordelen van activiteiten als yoga voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid en u wilt er graag mee beginnen. Maar hoe en waar? En welke soort yoga kiest u? Een klein lexicon voor beginners.
Yoga betekent ‘verbinding’ in het Sanskriet. Deze voorouderlijke discipline komt voort uit een Indiase filosofie die al in het 3e millennium voor Christus in India werd beoefend. De praktijk die nu in het Westen wijdverbreid is, omvat een grote verscheidenheid aan oefeningen en technieken die het zelfbewustzijn vergroten en een diepgaand welzijn bewerkstelligen, zowel lichamelijk als geestelijk.
Nicolas Pauliat, hydrotherapeut en yogaleraar: "Yoga laat ons een zelfbewustzijn herontdekken voorbij de ziekte, voorbij de behandelingen. 'Dukha' betekent lijden in het Sanskriet en staat voor een vernauwde ruimte, een afsluiting in het lichaam. Yoga maakt het mogelijk om van deze vernauwde ruimte naar een open ruimte te gaan, 'sukha' genaamd. Deze zachte sport stelt het lichaam in staat de stabiliteit te herwinnen, dankzij de verschillende hulpmiddelen van zwaartekracht, steun en lichaamsgewicht. Het kan dus helpen om zelfvertrouwen te herwinnen en pijn en lijden achter zich te laten. Yogasessies stellen ons in staat onszelf te vinden: wie we zijn voorbij de ziekte. Maar naast het moreel kan yoga ook inwerken op de fysieke conditie. Het biedt voordelen in termen van vitaliteit en verlichting van pijn, bijvoorbeeld rugpijn, en ook in termen van stressvermindering en verbetering van de slaap.”
Maar yoga is uiteraard geen wondermiddel. Wat belangrijk is, is het regelmatig beoefenen van een fysieke activiteit die goed voelt, in combinatie met andere activiteiten en een gezonde levensstijl. "Ik gebruik vaak de metafoor van een tuin. Ons interieur is een tuin waarvan wij de tuinmannen zijn. We planten wat we willen. Als we die planten verzorgen en regelmatig bemesten (gezonde voeding, goede levensstijl...) dan oogsten we mooie planten, bomen en vruchten. Zorg je er niet voor, dan kan het onkruid de tuin overwoekeren.”
Wat u eerst moet weten
Een paar dingen die u moet weten vooraleer u aan yoga gaat doen
- Er is niet één yoga, maar verschillende soorten yoga. Het is belangrijk om de stijl te vinden die het beste bij u past. Dat hangt af van uw mogelijkheden, uw lichamelijke en geestelijke conditie en uw doelen.
- Om te beginnen zorgt een les bij een ervaren leraar ervoor dat de oefeningen veilig en zonder risico op letsel worden uitgevoerd. En vergeet natuurlijk niet uw leraar te informeren over uw gezondheid.
- Wilt u liever niet in groep aan yoga doen, dan zijn er individuele of online lessen.
- Bij yoga is er geen enkele houding verboden of gecontra-indiceerd als u onder behandeling bent. Het belangrijkste is te luisteren naar uw lichaam, dat u zal vertellen wanneer u moet stoppen. Forceer uzelf niet als sommige houdingen te ingewikkeld lijken, als u buiten adem bent of gewoon geen zin hebt. Het moet prettig voelen.
- Hoe vaak moet je oefenen? Over het algemeen wordt drie uur per week aanbevolen. Maar je kunt beginnen met één uur per week. Gaandeweg kunt u het aantal sessies in de week verhogen als u de kracht en de behoefte voelt. Er is geen verplicht schema, u kunt bijvoorbeeld twee wekelijkse sessies van anderhalf uur doen, of sessies van 30 minuten spreiden.
- Regelmatig sporten sluit het dagelijks beoefenen van yoga niet uit, en omgekeerd. De twee vullen elkaar perfect aan.
- Hoe werkt een yogasessie? Het begint meestal met vijf minuten voorbereiding, zoals een warming-up voor een andere sport. Daarna doorloop je een reeks bewegingen en houdingen, zittend, staand of liggend. De sessie eindigt met in- en uitademingsoefeningen.
- En vergeet vooral niet: forceer uzelf niet! En doe niets wat u niet kunt of niet wilt.
Verschillende soorten yoga
- Hatha yoga is de traditionele yoga. Het is de meest beoefende yoga. Het combineert ademhaling, houdingen en meditatie die werken aan flexibiliteit en ontspanning van het lichaam. Hieraan wordt meditatie toegevoegd: een werkelijk loslaten van de wereld om ons heen door de leegte te maken om zich te kunnen storten in een werkelijke reflectie op zichzelf. Voor iedereen uitvoerbaar!
- Kundalini heeft tot doel de kundalini, de oorspronkelijke energie, te stimuleren. De aanpak bestaat uit het werken aan dynamische houdingen die gepaard gaan met mantra gezangen.
- Ashtanga, Vinyasa en Acroyoga zijn meer dynamische yogalessen: de opeenvolging van houdingen wordt gedaan op het ritme van de adem, zonder te poseren. Dit zijn meer fysieke lessen die het lichaam verzachten en versterken en tegelijkertijd het cardiovasculaire systeem verbeteren. De snelheid van de series en het zweten dragen bij tot de afvoer van gifstoffen. Ashtanga, een recente yoga uit de VS, omvat ook acrobatische bewegingen en massage. Het wordt in drietallen beoefend: twee personen doen de houding, de derde zorgt voor veiligheid en ondersteuning.
- Yin Yoga en Yoga Nidra zijn mengvormen van yoga en meditatie, bestaande uit langzame en zachte oefeningen. Yoga Nidra is een meditatiemethode die wordt beoefend in een liggende positie en die het mogelijk maakt spanningen onmiddellijk los te laten. Deze techniek is ideaal voor mensen die gestrest of vermoeid zijn, lijden aan slapeloosheid of meer pathologische aandoeningen.
- Mudra bestaat uit gebaren met één of twee handen, gebaseerd op boeddhistische houdingen.
LEES OOK
https://prod.dol.myhealthmylife.be/nl-be/mijn-lichaam/de-vele-voordelen-van-lichaamsbeweging
https://www.myhealthmylife.be/nl-be/stappen-om-kankergerelateerde-vermoeidheid-te-bestrijden