Catherine et Julie, medeoprichters van ‘Altijd Mooi’
“Volop leven als vrouw, ook als je ziek bent” De adviescentra ‘Altijd Mooi’ willen vrouwen die ziek zijn helpen een beter gevoel te geven en beter om te gaan met veranderingen.
“Volop leven als vrouw, ook als je ziek bent” De adviescentra ‘Altijd Mooi’ willen vrouwen die ziek zijn helpen een beter gevoel te geven en beter om te gaan met veranderingen.
In 2010 richtten Catherine Barbier en Julie De Groot het eerste 'Altijd Mooi' centrum op, een plek waar vrouwen met kanker discreet, warm en professioneel worden ondersteund met advies, producten en diensten op maat.
Vandaag is 'Altijd Mooi' present in Brussel, Leuven, Antwerpen en Zele, en blijft deskundige hulp bieden aan vrouwen van wie het lichaam is aangetast door ziekte en de behandeling dé opdracht.
Naast deskundig advies biedt de winkel kleding, lingerie, badmode, sportkleding, turbans en sjaals en haarprotheses op maat en bijvoorbeeld ook aangepaste cosmetica. Een bijzonder initiatief voor vrouwen, door vrouwen in samenwerking met hulpcentra, verzorgers, enz. en dat trouw blijft aan zijn missie: "Iedere vrouw helpen haar vrouwelijkheid te herontdekken voor en tijdens en ziekte".
Catherine werkte lang in de haarprothesebranche. Ze bood haar deskundige diensten aan kankerpatiënten aan bij de Stichting Mimi. Na het zien van een reportage op tv over een boetiek in Parijs die aangepaste kleding aanbood voor vrouwen met borstkanker kwam het idee bij haar op om een specifieke, warme en intieme ruimte te bieden om vrouwen met kanker te ontvangen en hen speciale aandacht te geven. "Ik had gemerkt hoe moeilijk het was voor vrouwen die chemotherapie ondergingen om ‘eigenaar’ te zijn van hun lichaam, om bijvoorbeeld naar een pruikenwinkel te gaan waar mensen niet om dezelfde redenen kwamen. Ik wilde ook een assortiment sjaals, turbans en niet te vergeten lingerie en badmode voor vrouwen aanbieden, niet in de stijl van wat je bijvoorbeeld bij een bandagist kan vinden."
Schoonheidsspecialiste Julie is zich blijven bijscholen in verschillende technieken om mensen die lijden te helpen: fasciatherapie, oncomassage en biologische schoonheidsbehandelingen hebben haar in staat gesteld om kankerpatiënten zo goed mogelijk te helpen. Ze was de eerste schoonheidsspecialiste die zich aansloot bij de Stichting Mimi, waar ze op tien jaar veel heeft kunnen verwezenlijken. In die periode ontmoette ze Catherine, die ook voor de Stichting Mimi werkte, die onlangs in het nieuws kwam door de moord op haar voorzitster, barones Mimi Ullens de Schooten.
"We hadden direct contact met patiënten en deelden het verlangen om onze vaardigheden te bundelen om vrouwen te helpen bij de beproeving van borstkanker. We vonden een pand en sloten overeenkomsten met leveranciers en 'Altijd Mooi'' was geboren.“
“In het begin moesten we het vooral hebben van het mond-tot-mondreclame. Een vrouw die tevreden was over onze diensten, vertelde het aan een vriendin, die het weer aan haar zus vertelde, enzovoort. Toen begon de pers over ons te praten". In 2018 deed zich voor hen een mooie kans voor om een ruimte te openen in een ziekenhuis, heel dicht bij het ReSource-centrum, bij de oprichting van het Chirec Delta-ziekenhuis in Oudergem.
"Veel mensen bedanken ons voor ons geduld, voor de tijd die we hen geven om hun vrouwelijkheid terug te vinden. Meestal vertellen ze ons dat het ergste niet de diagnose was, maar het verlies van het haar en de manier waarop andere mensen naar hen keken... Mensen associëren kanker snel met de dood. Voor deze patiënten is het een dubbele klap: ze willen graag verder kunnen met hun leven, maar ze willen niet die angstige blikken over zich heen krijgen," zegt Catherine. "En toen realiseerden we ons al snel dat de sociaaleconomische kloof kankerpatiënten niet spaart. Degenen die weinig middelen hebben, besteden niet wat ze hebben aan hun welzijn en medische zorg komt op de eerste plaats. De vzw ‘Altijd Vrouw’ is er voor hen. We hebben een forum opgezet om zoveel mogelijk van de vragen die deze vrouwen hebben te beantwoorden, omdat het vaak te maken heeft met een ander opleidingsniveau en minder toegang tot relevante informatie, of de angst om 'te veel vragen te stellen' aan hun oncoloog".
"Ons doel is om elke vrouw te helpen haar vrouwelijkheid te doen herontdekken tijdens en na de ziekte, waarbij het idee is om haar te helpen er op haar best uit te zien met een aantal op maat gemaakte producten en diensten. We hebben een antwoord op elke behoefte, van pruiken en sjaals tot turbans, ziekenhuiskleding, lingerie en badmode. We hebben de mooiste baan ter wereld: we zijn er om vrouwen te helpen die getroffen zijn door ziekte. Er is niets mooiers dan een glimlach terug te toveren op het gezicht van een vrouw".
De ‘Altijd Mooi' boetieks bieden al dan niet op maat gemaakte pruiken en haarprotheses, in synthetisch of natuurlijk haar. “De nodige aanpassingen worden door ons gemaakt.” Modellen kunnen zo worden bewerkt dat ze zo goed mogelijk overeenkomen met het oorspronkelijke kapsel. “Negen op de tien mensen weten precies wat ze willen als ze binnenkomen. Over het algemeen willen ze hun originele kapsel zo goed mogelijk benaderen”, zegt Catherine.
Een haarband is een band waarop haar geïmplanteerd wordt. Hij past zich aan de contouren van het hoofd aan en kan worden gecombineerd met alle turbans en petten. Haarbanden zijn uit voorraad leverbaar (in kort of lang synthetisch haar) maar kunnen ook op maat worden gemaakt met het eigen haar van de klant als het voor de eerste chemokuur is geknipt en minstens 20 centimeter lang is. "Sommige mensen met lang haar komen ook wel eens hun haar bij ons aanbieden, zodat anderen er gebruik van kunnen maken."
Het beste wat u kunt doen is een afspraak maken zodat een uur volledig aan u kan worden besteed, om het model te vinden dat bij u past "maar ook om te proberen de verschillende vragen te beantwoorden die u heeft over chemotherapie, vermoeidheid, haaruitval... Vragen die u niet altijd aan de artsen durft te stellen.” Er zijn privécabines om al het nodige comfort en privacy te bieden. “We nemen de tijd om de vrouwen die bij ons langskomen te informeren over de terugbetalingsprocedures die hun ziekenfonds of ziekenhuisverzekering aanbiedt.”
Van comfortabele beha's tot kanten beha's en postoperatieve modellen, 'Altijd Mooi' biedt een breed scala aan trendy lingerie om aan de behoeften van elke vrouw te voldoen. Er zijn ook geschikte badmode en zwemprotheses verkrijgbaar. "Na een borstamputatie is het vaak moeilijk om je nieuwe lichaam te accepteren. De juiste lingerie kan helpen om uw zelfvertrouwen terug te krijgen.”
Vandaag zijn er 'Altijd Mooi' teams actief in Oudergem en Ukkel, Leuven, Antwerpen en Zele. Bezoek https://wwwaltijdmooi.be/ voor meer informatie, of bekijk de blog voor de "Feelgood challenge". Je kunt ze ook volgen op Facebook.
Verzwakt haar: wat kan je doen? https://www.myhealthmylife.be/nl-be/mijn-lichaam/verzwakt-haar-wat-kan-je-doen
Make-up voor meer zelfvertrouwen https://www.myhealthmylife.be/nl-be/mijn-lichaam/make-up-voor-meer-zelfvertrouwen
Make-up en kanker ateliers https://www.myhealthmylife.be/nl-be/mijn-lichaam/make-up-en-kanker-ateliers