Gezonde én lekkere broodjes
Een gezonde, lekkere en makkelijke maaltijd, op het werk of thuis
Een gezonde, lekkere en makkelijke maaltijd, op het werk of thuis
Hoe verzoent u een snelle lunch op het werk of een avondmaaltijd thuis na een zware dag met gezonde voeding? Een broodje of een sandwich is gemakkelijk, goedkoop, snel en is ideaal wanneer er geen tijd is om te koken of wanneer de activiteiten van verschillende gezinsleden het niet mogelijk maken om samen op hetzelfde tijdstip te eten.
Ontdek hoe je van broodjes, sandwiches, bagels of boterhammen een gezonde maaltijd kunt maken.
Tips:
- Maak van tevoren een weekplanning voor de broodmaaltijden van het hele gezin. Welk brood en welk beleg op welke dag. Maak een boodschappenlijstje.
- Hou een dagboek bij. Waarom niet met foto's van uw broodmaaltijden? Als u te eentonig eet, zal het opvallen.
Reken op 100 tot 150 g brood per maaltijd.
Tip:
- Zorg voor voldoende smaak. Als het plezier van de maaltijd niet wordt bevredigd, kan het zijn dat u al gauw wat junkfood naar binnen werkt.
Tip :
- Om nieuwe smaken en ideeën te ontdekken, daagt u een familielid of collega uit en oefent u met het ruilen van maaltijden of het bereiden van gerechten voor meerdere personen.
Sneetjes volkorenbrood, belegd met verse kaas of geitenkaas. Voor een beetje knapperigheid en volume voegt u fijne schijfjes rode of zwarte radijs of noten toe. Eetbare bloemen zorgen voor een andere smaak dan de klassieke kruiden en een leuke look.
Koop auberginekaviaar of maak het zelf, het is heel goed houdbaar in een afgesloten doos in de koelkast. Versier uw toast of cracker met de kaviaar en vervolgens met seizoensgroenten die u hebt gegrild met een scheutje olijfolie.
Marineer plakjes zalm in sojasaus gedurende drie uur. Snijd de bagels doormidden. Rooster ze in een broodrooster. Besmeer de ene helft van de bagels met Philadelphia. Leg de plakjes gerookte zalm erop. Hak wat dille fijn en strooi die over de zalm. Breng op smaak met zout en peper en besprenkel met citroensap. Sluit de bagels met de andere helft.
Bak een halve aubergine in de oven gedurende 25 minuten op 180°C. Snijd 2 of 3 broodjes en besmeer ze met tzatziki, 80 g kleine stukjes gebraden kip en basilicum. Voeg de aubergine in kleine stukjes toe, breng op smaak met zout en peper en besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn.
Snijd wat asperges uit blik en palmharten in staafjes. Besmeer de wrap met 30 gram ricotta kaas, zout en peper, en bedek met gehakte sla, twee gekneusde hardgekookte eieren en de asperge- en palmhartstaafjes. Rol de wrap op, snijd hem in 3 stukken en versier de buitenkant met een komkommerlint.