Gezond snacken
Tussendoortjes zijn niet nodig voor een goede gezondheid, maar ze kunnen weldoend zijn bij dipjes tussen de maaltijden door
Tussendoortjes zijn niet nodig voor een goede gezondheid, maar ze kunnen weldoend zijn bij dipjes tussen de maaltijden door
Tussendoortjes zijn niet nodig voor een goede gezondheid, maar ze kunnen weldoend zijn bij dipjes tussen de maaltijden door.
Op voorwaarde dat het om gezonde snacks gaat. Goedgekozen tussendoortjes zijn ook een goede aanvulling op een gezond eetpatroon en kunnen bijvoorbeeld bijdragen tot een grotere consumptie van fruit en groenten en dus ook vezels.
Gezonde snacks zijn een stuk fruit of een portie groenten (dat kan bijvoorbeeld ook in de vorm van een soepje), noten (ongezouten en niet meer dan een handjevol), een potje yoghurt of een droog koekje.
Ook op de website van de Stichting tegen Kanker kunt u recepten vinden voor gezonde snacks. Bedenk wel dat sommige van die recepten rijk zijn aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt werden voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid). https://www.kanker.be/recepten
Meer dan de helft van de door deskundigen onderzochte schijnbaar gezonde snacks bevatten veel vet, zout en/of suiker, wat oproept tot een meer "eerlijke" etikettering.
Action on Salt, een vereniging van deskundigen van de Queen Mary University of Londen die de effecten van zout op de gezondheid onderzoekt, analyseerde 119 snacks, waaronder gedroogde/geroosterde peulvruchten en verwerkte peulvruchtensnacks zoals linzenkrullen, kikkererwtenchips en soesjes, en ontdekte dat sommige zouter waren dan zeewater.
Hoewel ze gemiddeld minder vet, verzadigd vet en calorieën bevatten en vezelrijker zijn dan standaard chips en gearomatiseerde noten, was 43% zoutrijk.
Het zoutste onderzochte product was Eat Real hummus, met chili en citroen gearomatiseerde chips - met het label "40% minder vet, veganistisch, glutenvrij" - met 3,6g zout per 100g, en meer dan 1g zout in een enkele voorgestelde portie (28g) - meer dan in twee zakjes kleine frietjes van McDonald's.
- 2 zoete appels
- Kaneel
U kunt deze snack ook maken met stukjes peer of rabarber.
- 3 gerookte makreelfilets
- 3 eetlepels yoghurt
- Sap van ½ citroen
- 1 el kappertjes, uitgelekt en grof gehakt
- Zout en zwarte peper
Als u de voorkeur geeft aan een grovere textuur, kunt u het met een vork pureren. Eet de paté met rauwkost of op een volkorentoast.
Bloedsinaasappels zijn nu in het seizoen en bovendien heel lekker. Voor een bitterzoete versie doop je de avond van tevoren de partjes in gesmolten pure chocolade en laat je ze een nacht opstijven in de koelkast. Bewaar ze in de koelkast op het werk en eet ze wanneer uw behoefte aan suiker stijgt.
De frisse smaak en knapperige textuur van komkommer gaan heel goed samen met de rijke romigheid van hummus.
Hummus wordt meestal gemaakt van kikkererwten, tahini, olijfolie en knoflook.
U kunt ze ook combineren met wat volkoren crackers voor een hartigere snack.
Tomaten en mozzarella kaas zijn een voedzame en lekkere manier om meer groenten aan je dieet toe te voegen en een heerlijk tussendoortje.
Meng tomaten met mozzarella, basilicumblaadjes, balsamico azijn en een scheutje olijfolie en je bekomt een snack met eiwitten, vezels en gezonde vetten.
Deze jonge sojabonen behoren tot de gezondste snacks die je kunt vinden. Een half kopje bevat meer dan 8 gram eiwit en 4 gram vezels. Als bonus krijgt u bijna 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer binnen. Edamame is verkrijgbaar in kant-en-klare verpakkingen in supermarkten en snackbars.
Voor een hartig tussendoortje onder de 60 calorieën, smeer 1 eetlepel magere roomkaas op een plakje gerookte zalm, rol het op en snijdt u het in schijfjes.