Professor Nele Adriaenssens, coördinator Oncologische Revalidatie aan het UZ Brussel en onderzoeker in Kankerrevalidatie aan de Vrije Universiteit Brussel startte acht jaar geleden met een revalidatieproject voor mensen met of na kanker. 

Het project, bekend onder de naam Just Move, groeide uit tot een succesvol ondersteunings- en nazorgprogramma van het UZ Brussel, waar jaarlijks 250 - onder coronamaatregelen 125 - patiënten terecht kunnen voor een twaalf weken durende fysieke begeleiding na hun behandeling.

just move basic fit


In februari 2022 startte het project met een belangrijke volgende fase: dankzij Basic-Fit kan Just Move betere en modernere toestellen inzetten en zo ook meer mensen begeleiden.

Het revalidatieproject Just Move is uniek in haar soort. “Het concept bestaat uit revalidatie in groep en buiten het ziekenhuis. Revalidatie in groep omdat dit een belangrijk psychosociaal voordeel heeft door het lotgenotencontact, het uitwisselen van tips en tricks en onderlinge ondersteuning. We vonden het ook belangrijk dit niet in het ziekenhuis te doen, maar wel op een plaats weg van het leed, op een plaats waar ze in een groene omgeving een nieuw, positief hoofdstuk kunnen starten. We vonden toen de ideale plek bij Just Move in Wemmel”, aldus prof. Adriaenssens.

just-move-photo-1


Het programma werd snel een succes en maakte deel uit van een grote nationale multicentrische studie ‘Levenskwaliteitverbetering en re-integratie van adjuvant behandelde vrouwen met borstkanker door middel van fysieke training en levensstijlbegeleiding’, gefinancierd door het Riziv.

“Vandaag weten we dat fysieke activiteit niet alleen de kansen op herval van mensen met of na kanker kan verminderen, maar dat er ook een belangrijk preventief effect is op het ontstaan van bepaalde kankers. We bestuderen verder ook hoe we de effectiviteit van en tolerantie voor kankerbehandelingen met fysieke activiteit mee kunnen verhogen en hoe we nevenwerkingen van kanker en kankerbehandelingen kunnen bestrijden.”

just-move-photo2

 

Eigenwaarde en samenhorigheid

Het programma bestaat uit oefentherapie met als doel de verzwakte spieren te versterken, de uithouding en conditie te verbeteren, de soepelheid te verhogen. Het programma speelt ook nog in op andere nevenwerkingen van kanker onder meer door specifieke rugscholing, evenwichtstraining, de behandeling van lymfoedeemproblematiek, e.a

De meeste patiënten komen twee keer per week gedurende twaalf weken en volgen een geïndividualiseerd programma. De begeleiding gebeurt door een sportkinesitherapeut na een uitgebreide intake in samenspraak met prof. Adriaenssens.

“Regelmatig bewegen is voor de (gewezen) kankerpatiënt niet alleen goed voor het helingsproces; het biedt hem of haar ook een zekere mate van eigenwaarde en levensvreugde. En dat dit samen met lotgenoten geschiedt, geeft je bovendien een gevoel van samenhorigheid”, zegt prof. Paul De Knop, prorector VUB en kankerpatiënt.

just-move-photo3
Curated Tags

Onze publicaties