Stoppen met werken om voor een naaste te zorgen?
Wanneer een familielid ernstig ziek is of in palliatieve zorg verblijft, kan een naaste zich afvragen of hij blijft werken of niet. Het is een persoonlijke keuze die zorgvuldig moet worden overwogen
Wanneer een familielid ernstig ziek is of in palliatieve zorg verblijft, kan een naaste zich afvragen of hij blijft werken of niet. Het is een persoonlijke keuze die zorgvuldig moet worden overwogen
Een jaar geleden nam Sophie Wilmès voor onbepaalde tijd verlof om voor haar ernstig zieke man te zorgen. In juli 2022 nam ze haar ontslag en spraken veel mensen hun bewondering uit voor haar keuze. Maar het is duidelijk dat niet iedereen zich zo'n radicale beslissing kan veroorloven, vanuit onmiddellijk financieel oogpunt en op langere termijn. Om een verstandig besluit te nemen is het belangrijk zich bewust te zijn van de gevolgen en om vooral gemotiveerd te zijn.
In de privésector heeft elke werknemer het recht om de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst volledig te schorsen of om zijn arbeidsprestaties te verminderen met de bedoeling een zwaar ziek gezins- of familielid bij te staan of te verzorgen.
Om een zwaar ziek gezins- of familielid bij te staan heeft de werknemer de keuze om op één van volgende manieren verlof op te nemen:
Voor de werknemers van een kleine en middelgrote onderneming met minder dan tien werknemers op 30 juni van het voorgaande burgerlijk jaar, bestaat enkel een recht op volledige schorsing en niet op een vermindering van de arbeidsprestaties.
Er zijn ook uitzonderingen voor bijvoorbeeld de zorg voor een ziek kind, of alleen met instemming van de werkgever, enz.
Tijdens deze periode betaalt de RVA u een vergoeding in functie van het soort verlof dat u opnam. U moet wel weten dat dit niet zoveel zal zijn als het verloren loon...
In de privésector heeft elke werknemer het recht om de uitvoering van zijn arbeidsprestaties volledig te schorsen of om zijn arbeidsprestaties te verminderen met de bedoeling zich te wijden aan de palliatieve verzorging van een persoon die aan een ongeneeslijke ziekte lijdt. Deze persoon hoeft geen familielid te zijn. In de openbare sector bestaat een analoog recht op palliatief verlof.
Het palliatief verlof kan op één van de volgende manieren worden opgenomen:
In die gevallen wordt een tegemoetkoming voorzien door de RVA.
Voor meer informatie: https://werk.belgie.be/nl/themas/feestdagen-en-verloven/palliatief-verlof
In het kader van de verzorging van een ernstig ziek familielid of in het kader van palliatieve zorg bestaat de mogelijkheid van volledige of gedeeltelijke stopzetting van het werk. Hieronder vallen uw partner, een familielid of vriend tot in de tweede graad van verwantschap en iedereen die officieel op uw adres woont. Om in aanmerking te komen voor een zorguitkering van het RSVZ moet u:
Voor meer informatie: https://www.rsvz.be/nl/faq/zorgen-voor-een-familielid-heb-ik-recht-op-een-uitkering-mantelzorg-en-hoe-vraag-ik-ze-aan
Voel u niet schuldig als u ervoor kiest uw beroepsloopbaan voort te zetten. Het doen omwille van "wat mensen zullen zeggen" of uit angst voor een schuldgevoel is geen goede motivatie. Uw keuze moet in overeenstemming zijn met uw waarden en uw oprechte wensen, anders stopt u met werken en voelt u zich er zelf slecht over. Aarzel niet om een vriend of een levenscoach te vragen je te helpen de dingen objectief te bekijken. En u moet weten dat er veel professionals zijn op het gebied van ondersteuning van mensen die ziek zijn, op wie u een beroep kunt doen om u te helpen u beter te voelen. Ook het behoud van uw lichamelijke en geestelijke gezondheid is belangrijk.
https://www.myhealthmylife.be/nl-be/getuigenis-papierwerk-vergalde-mijn-herstel
https://prod.dol.myhealthmylife.be/nl-be/mijn-lichaam/getuigenis-van-een-topvrouw