Gezond koken: tips & tricks voor beginners
Hoe begin je er aan? Met het juiste gereedschap en een beetje uitleg over termen die vaak in recepten opduiken.
Hoe begin je er aan? Met het juiste gereedschap en een beetje uitleg over termen die vaak in recepten opduiken.
U heeft besloten om gezond te leren koken, om plezier te beleven aan het bereiden van gerechten die lekker en gezond zijn. wij geven beginners alvast enkele basistips.
Redactie: Doumé
Om te kunnen koken moet u over plaats én basismateriaal beschikken:
Als u met een recept werkt, lees het dan eerst en tot op het einde. Zo weet u waar u aan toe bent, kunt u een boodschappenlijstje maken, enz.
Tijdens het koken maakt u best regelmatig uw werkvlak(ken) schoon en ook het materiaal.
Om gezond te eten stellen wetenschappers een aantal regels voorop.
Lexicon voor beginners
Arroseren: het overgieten van een gerecht tijdens het bereiden om uitdrogen te voorkomen.
Bain-marie: in een kookpan met heet water een tweede kleinere kookpan plaatsen om bereidingen gelijkmatig op te warmen.
Blancheren: het kort koken van voedsel, meestal groenten, in kokend water.
Chemiseren: een vorm of een schotel bekleden met boter, suiker, bloem of bakpapier om te vermijden dat de voedingsmiddelen aan de bodem gaan kleven.
Ciseleren: fijn snijden, in julienne (lange dunne reepjes).
Deglaceren: toevoegen van vloeistof ( water, wijn, bouillon,... ) aan een gerecht tijdens het bakken om bak-of braadsappen los te koken van de bodem.
Farceren: de binnenkant van gevogelte, een gebraad, vis of groenten vullen met een 'farce' van fijngehakte ingrediënten.
Glaceren: een gerecht, groenten of fruit laten kleuren in de oven in boter met een beetje suiker.
Mise en place: voorbereiding op het koken: snijden, marineren,... zodat bij het bereiden alles klaar staat.
Pocheren: voedsel zachtjes gaar laten worden, zonder vetstoffen in water dat net onder het kookpunt ligt of lichtjes kookt.
Zeste: het aromatische buitenste deel van de schil van citrusvruchten.