November 2021-

Zeg het met brood! Het enige wat u nodig hebt, is een handvol kruiden en enkele groenten om een ​​zelfgemaakt focacciabrood te personaliseren. Het is eens wat anders dan een boeket bloemen, een fles wijn of pralines!  

 

Focaccia met bloemen

 

foccacia fleurie

 

Voor zes personen

Voorbereiding:  30 min + twee keer 30 minuten laten rusten
Bereiding:  20 minuten in de oven

 

Ingrediënten:

Voor de focaccia:
  • 500 gr bloem
  • 7 g droge gist
  • 250 ml water
  • 50 ml olijfolie
  • 10 g zeezout
Voor de versiering:
  • Een paar zwarte olijven
  • 2 grote tomaten en een paar cherry tomaten of pepers
  • 3 takjes bladpeterselie
  • Een handje bieslook of rucola
  • Een jonge ui
  • Een wortel

 

Bereiding:

Verdun de droge gist in een grote kom met een beetje water en voeg de bloem toe met een zeef en daarna de olijfolie, het water en het zout. Meng en kneed tot een homogeen deeg dat nog een beetje zacht is maar niet meer kleeft.

Laat het deeg rusten in een kom bedekt met een vochtige handdoek, en zet het 30 tot 40 minuten in de oven op 40°C om het te laten rijzen. Het deeg moet in omvang verdubbelen.

Maak het deeg plat om de lucht te laten ontsnappen en herhaal dat gedurende 10 minuten voordat u het deeg nog 30 minuten laat rusten. Verwarm intussen de oven voor op 200°C en bereid de versiering voor: pel de tomaten en maak er bloemblaadjes van, snijd de ui, paprika en wortel in ringen.

Rol het deeg uit met een deegroller tot de afmetingen van een grote rechthoekige  -ingevette- ovenschaal. Prik gaatjes en motiefjes in het deeg en bestrooi met fleur de sel voordat u uw 'kunstwerk' maakt door van uw takjes, blaadjes en groentjes een boeket of een tuintje te maken. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en bak 20 tot 25 minuten in de oven.

pâte a pain
pâte a pain fleurie

 

Weetjes:

  • Om het deeg te kneden, legt u het op een groot bord of op uw werkblad dat u bedekt met bloem. Doe uw ring(en) uit en bedek uw handen met bloem voordat u gaat kneden door het deeg te mengen, plat te maken en te vouwen.
  • Focaccia-brood heeft weinig smaak, het is de bedoeling om er van te genieten samen met tapenade of hummus of een dipsaus van olijfolie.
  • U kan de foccacia opvrolijken door het te versieren met een originele boodschap of een tekening.
Curated Tags

Onze publicaties