Met een beetje hulp van de filosofie
Pieter Vandekerckhove kreeg op zijn veertiende de diagnose van acute leukemie en ondervond aan den lijve hoe deze ziekte je hele leven op z’n kop zet.
Pieter Vandekerckhove kreeg op zijn veertiende de diagnose van acute leukemie en ondervond aan den lijve hoe deze ziekte je hele leven op z’n kop zet.
Pieter Vandekerckhove kreeg op zijn veertiende de diagnose van acute leukemie en ondervond aan den lijve hoe deze ziekte je hele leven op z’n kop zet. Vandaag helpt hij jonge mensen met kanker om hun leven opnieuw te starten aan de hand van filosofische vaardigheden. In Zorgwijzer geeft hij tekst en uitleg.
“Toen ik veertien was, kreeg ik de diagnose van acute leukemie. Ik heb toen ontzettend veel nagedacht en gelezen over hoe ik me daar kon doorworstelen. Als gevolg daarvan koos ik ervoor om enkele jaren later aan de universiteit filosofie te studeren. Voor mijn masterproef deed ik onderzoek naar de levensvisie van mensen met een levensbedreigende ziekte. De studies zelf waren erg theoretisch en gingen niet echt in op de diepe levensfilosofie, waardoor ik wat op mijn honger bleef zitten. Daarom studeerde ik daarna ook nog praktische filosofie. Die kans heb ik aangegrepen om uit te testen welke methoden het beste werken om je leven te herstarten na een kankerdiagnose. Momenteel ben ik ook nog bezig met een PhD rond co-creatie en e-health aan de Erasmus University Rotterdam.”
“De interesse voor de problematiek van jonge kankerpatiënten heeft me altijd vast- en beziggehouden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ik enkele jaren geleden ben gestart met het geven van workshops aan jonge mensen met kanker en hun zorgverleners. Met die workshops wil ik hen leren hoe ze op een creatieve en leuke manier in groep eén op zichzelf kunnen nadenken over het leven.”
Filosofische training voor mensen met kanker. https://zorgwijzermagazine.be/zorgorganisatie/filosofische-training-voor-mensen-met-kanker/
“Streven naar het geluk als levensdoel is een vergissing. Streven naar zin en betekenis, daarentegen, is waar het in het leven om draait”. Dat zegt professor, psychiater, psychotherapeut en auteur Dirk De Wachter in zijn laatste boek ‘De kunst van het ongelukkig zijn’.
“Mensen zouden best wat meer elkaars psychiater mogen zijn en naar elkaar mogen luisteren. Niet alles hoeft professioneel en tegen betaling beluisterd te worden. Dat gebeurt nu te veel, denk is soms”, zo schrijft De Wachter.
“Je bent niet ziek als je ongelukkig bent. Ongelukkig zijn maakt deel uit van het leven, en ermee omgaan is wezenlijk, ik zou zelfs zeggen levensbelangrijk. Maar dat gebeurt te weinig.”
Dirk De Wachter. De kunst van het ongelukkig zijn. Lannoo Campus.