Mediterraan dieet: van theorie tot praktijk
U kent het van naam, maar weet u ook hoe u het mediterrane dieet in uw dagelijks leven kan toepassen?
U kent het van naam, maar weet u ook hoe u het mediterrane dieet in uw dagelijks leven kan toepassen?
Door S. Audali, oktober 2022
Het mediterrane dieet (MD), vroeger bekend als het Kretenzisch dieet, wordt vandaag algemeen aanbevolen door wetenschappers als een manier van eten voor een lang en gezond leven. Het is geen vermageringsdieet, maar een geheel van praktijken, tradities en knowhow die representatief zijn voor voedingsgewoonten in het mediterraan gebied.
Het MD, dat met lokale en regionale bijzonderheden aan beide kanten van de Middellandse Zee ‘gevolgd’ wordt, en dat vooral bestaat uit voeding die rijk is aan olijfolie, groenten en fruit, graanproducten en peulvruchten met een beperkt aantal dierlijke producten, blijkt uit grote studies weldoend te zijn op verschillende niveaus: hart- en vaatziekten, kanker, cognitie, metabool syndroom, type 2-diabetes, levensverwachting .....
Vandaag schrijven wetenschappers deze gezondheidsvoordelen collectief toe aan de consumptie van olijfolie, veel plantaardige voedingsmiddelen, noten, vette vis en zeevruchten, rode wijn, de beperkte hoeveelheid ultra verwerkte producten en een bepaalde levensstijl (buitenactiviteiten, gezelligheid, enz.).(2)
Ontstaan in arme landen, is het mediterrane dieet gediversifieerd maar sober. Het gebruik van lokale middelen en ingrediënten is niet overal in het Middellandse-Zeegebied hetzelfde, hoewel het een gemeenschappelijke basis heeft van weinig bewerkt en dus weinig geraffineerd voedsel.
Het MD is door de WHO goedgekeurd omdat het een voorbeeldfunctie heeft en in overeenstemming is met de aanbevelingen van talrijke wetenschappelijke verenigingen. De uitvoering ervan corrigeert de afwijkingen van het westerse dieet die verantwoordelijk zijn voor veel chronische ziekten en vermijdt conventionele diëten en hun gebruikelijke lijst van beperkingen en verboden.
Voedingsdriehoek van het mediterrane dieet
Regel nummer 1: geen uitsluitingen, geen routines, maar een duidelijk principe: zoveel mogelijk variatie.
Ten minste één portie groenten, rauw of gekookt, bij elke maaltijd. Bijvoorbeeld een soep of salade als voorgerecht, en groenten bij het hoofdgerecht. Groenten worden niet beschouwd als louter begeleiding van vlees of vis, het is eerder omgekeerd. Probeer ook minstens twee porties vers fruit per dag te eten. Net als groenten moeten ze bij voorkeur biologisch, lokaal en van het seizoen zijn. Gedroogd fruit en oliehoudende zaden (noten, amandelen, hazelnoten, enz.) zijn ook welkom!
Bonen, erwten, kikkererwten, kidneybonen, linzen... Peulvruchten zijn essentieel, vooral vanwege hun hoge vezelgehalte: ze worden langzaam verteerd zonder insulinepieken te veroorzaken. Gemiddeld twee tot drie porties per week en zelfs meer.
Eet bijvoorbeeld niet elke dag rood vlees (geef de voorkeur aan mager kwaliteitsvlees en wissel het af met eieren). Geef de voorkeur aan vis en andere visproducten (twee of drie porties per week, bij voorkeur kleine vette vis zoals sardines, ansjovis en makreel, vooral in blik). Ten slotte worden schapenmelk en/of gefermenteerde melkproducten (yoghurt en kaas) aanbevolen, die minder rijk zijn aan lactose. Weinig koemelk, boter of room.
Voor dagelijks gebruik vooral olijf-, koolzaad- en eventueel walnootolie, te gebruiken in plaats van zonnebloemolie en boter. Olijfolie (eerste koude persing) is iets beter bestand tegen verhitting. Een margarine op basis van koolzaadolie kan worden gebruikt in plaats van boter op toast of in gebak.
Knoflook (rauw, op brood gewreven, toegevoegd aan een vinaigrette), ui, kruiden (tijm, oregano, rozemarijn, basilicum, bieslook), specerijen (komijn, kurkuma, kaneel, gember) geven smaak zonder onnodig vet of zout toe te voegen.
Brood maakt natuurlijk deel uit van het mediterrane dieet, maar niet elk brood! Bij dit dieet wordt de voorkeur gegeven aan volkoren- of halfvolkorenmeel en aan brood dat met zuurdesem is bereid in plaats van met gist. Zuurdesem zorgt namelijk voor een lagere glycemische index, meer vitaminen en mineralen, en minder fytinezuur (zeer aanwezig in volkoren meel)
Kiest u voor een mediterraan dieet, dan kunt u de volgende voedingsmiddelen best vermijden:
Bronnen:
1. Sofi F, Cesari F, Abbate R, et al. Adherence to Mediterranean diet and health status: meta-analysis. BMJ 2008;337:753-5.
2.JL Schlienger, Régime méditerranéen : un modèle d’alimentation santé, vidal.fr , https://www.vidal.fr/actualites/27760-regime-mediterraneen-un-modele-d-alimentation-sante.html