Wat eten voor en tijdens de chemotherapie?
Augustus 2022, par S. Audali
Licht, niet gekruid voedsel lijkt het beste te werken. Een paar voorbeelden:
- Yoghurt, met of zonder fruit
- Vers fruit en kwark(plattekaas)
- Gepocheerd ei en toast
- Geroosterde bagel met een klein beetje pindakaas
- Granen en melk (of sojamelk, als u geen lactose verdraagt)
- Kippensoep met rijst en crackers
Neem tijdens de chemotherapie een kleine snack mee. Hierboven vermelde voedingsmiddelen of zuurarme vruchtensappen (appel-, druiven- en vruchtennectar), vloeibare yoghurt, fruit zoals bananen, en crackers. Neem een flesje met uw favoriete drank mee(vermijd zure drankjes en voedingsmiddelen die uw spijsverteringskanaal kunnen irriteren).
Vraag op voorhand of er voeding beschikbaar is in de dagzaal. Als u geen zin heeft om te eten tijdens het infuus is dat niet erg, maar denk eraan dat u zich beter voelt als u kleine hoeveelheden zacht voedsel eet en iets drinkt.
Drink elk half uur kleine hoeveelheden, als u dat verdraagt.
Wat eten na de chemotherapie en de volgende dagen?
Eet kleine maaltijden en snacks gedurende de dag (streef naar 5-6 kleinere maaltijden in plaats van drie hoofdmaaltijden).
Eet minder vet voedsel.
Probeer kouder of gekoeld voedsel dat minder geur en aroma afgeeft wat belangrijk is als u zich misselijk voelt. Warm voedsel kan een meer uitgesproken geur hebben en daardoor een afkeer van bepaald voedsel veroorzaken.
Drink regelmatig - om uitdroging te voorkomen en een deel van de bijproducten van de chemotherapie te verwijderen. Water is het beste, maar er zijn ook andere bronnen van vocht zoals:
- Appel- en druivensap
- Vruchtennectar
- Bouillon met weinig zout
- Heldere soepen
- Gatorade (sportdrank)
- Ijslolly's en sorbet
- Kruidenthee, zoals thee met gember en of munt
- Slappe zwarte thee
Neem uw geneesmiddelen tegen misselijkheid zoals voorgeschreven door uw behandelende arts.
Persoonlijk voedingsadvies
Een oncodiëtist (een diëtist die gespecialiseerd is in de begeleiding van mensen met kanker) kan u voedingsadvies geven dat aangepast is aan uw situatie. Stel een consultatie bij de oncodiëtist niet uit. U krijgt onder meer advies en tips om mogelijke bijwerkingen van de chemotherapie zoals ongewenst gewichtsverlies, misselijkheid, smaakveranderingen en mond- en slikproblemen tegen te gaan.
Het advies van een oncodiëtist is gratis voor wie gehospitaliseerd is. U kunt uw behandelende arts om een doorverwijzing vragen. Wie ambulant behandeld wordt, en dus niet in het ziekenhuis overnacht, of wie thuis behandeld wordt, betaalt de consultaties bij een diëtist in of buiten het ziekenhuis wél zelf. De verplichte ziekteverzekering komt niet tussen; sommige ziekenhuizen rekenen ook bij ambulante behandeling de consultaties van kankerpatiënten bij een oncodiëtist niet aan.
https://www.allesoverkanker.be/chemotherapie-en-voeding
|
Referentie:
Diet for Cancer Patients During Chemotherapy
https://stanfordhealthcare.org/medical-clinics/cancer-nutrition-services/during-cancer-treatment/nutrition-during-chemo.html