Kurkuma, een specerij met veel troeven
Hoe en waarom kurkuma gebruiken?
Hoe en waarom kurkuma gebruiken?
Kurkuma is een specerij met veel troeven die een weldoend effect zou hebben op de gezondheid. De specerij wordt al heel lang gebruikt om zijn culinaire en gastronomische kwaliteiten en ook omwille van de aantrekkelijke kleur. Hier leest u meer over de origine en de gezondheidseigenschappen van kurkuma en over hoe je het kan consumeren.
Redactie : Dr. Sam Audali
Net zoals andere planten wordt kurkuma ook gebruikt als kleurstof, onder meer voor stoffen, maar er werden al sporen van consumptie van kurkuma gevonden in de 7e eeuw. Aanvankelijk werd de specerij gebruikt om voedsel te bewaren. Dit komt omdat het een krachtige antioxidant is die het bederf door oxidatie van bepaalde voedingsmiddelen beperkt.
De antioxiderende en ontstekingsremmende effecten van kurkuminoïden (de bestanddelen van kurkuma, waarvan curcumine een onderdeel is) zijn het onderwerp van tal van wetenschappelijke studies. Kurkuma werd onderzocht in bepaalde indicaties zoals pijn door osteoartritis, de ziekte van Crohn of de preventie van type 2-diabetes. Kurkuma wordt ook gebruikt om maagzweren en bepaalde leverproblemen te behandelen.
Epidemiologische studies (op grote populaties) tonen aan dat bepaalde soorten kanker minder vaak voorkomen (darm-, borst-, prostaat- en longkanker) in Aziatische landen waar kurkuma veel wordt geconsumeerd. Er wordt aangenomen dat dit preventieve effect verband zou kunnen houden met de remming van de proliferatie van kankercellen.