De zomerperiode is vaak synoniem voor barbecueën met familie of vrienden. Maar waarom niet blijven genieten van het plezier van grillen om gezond eten een feestelijke dimensie te geven? Hier vindt u alvast twee groenterecepten om het zomergevoel te verlengen.

 

Courgetten met pijnboompitten en balsamico

courgettes 1


Voor 4 personen:

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding:  10 minuten à la plancha
< 300 Cal/portie

Ingrediënten:

  • 4 lange courgettes
  • tijm bloemen
  • 150 g pijnboompitten
  • 5 cl balsamicosiroop
  • extra vergine olijfolie
  • zout, peper

Wat zijn tijmbloemen?

Tijmbloemen zijn de bloesems van planten van het Thymus geslacht. In culinaire termen zijn wat tijmbloemen wordt genoemd niets anders dan tijmblaadjes, gedroogd en ontdaan van de stengels.

thym


Bereiding:

Verwarm de plancha die u eerst insmeert met olie. Was de courgette en snij ze, zonder ze te schillen, in dikke plakken. Leg ze vervolgens op de bakplaat en bak ze tien minuten. Draai ze halverwege de baktijd om. Bestrooi ze tijdens het bakken met tijmbloemen. Breng op het einde van het  bakken op smaak met een beetje zout en peper. Leg ze in een serveerschaal. Gril vervolgens snel de pijnboompitten op een hoek van de bakplaat (30 seconden is genoeg) en verdeel ze over de courgetten. Besprenkel met balsamicosiroop en een royale eetlepel olijfolie. Dien onmiddellijk op.

 

Kwartet van groenten met knoflook en tijm

quatar 1

 

Voor zes personen:

Voorbereiding:  10 min
Bereiding: 20 minuten op de barbecue
< 300 Cal/portie

Ingrediënten :

  •  3 aubergines
  •  3 courgettes
  •  6 tomaten
  •  6 uien
  •  2 teentjes knoflook, enkele blaadjes tijm en rozemarijn
  •  verse laurierblaadjes
  •  mosterd
  •  extra vergine olijfolie
  •  zout, peper

 

Bereiding:

Was de groenten (aubergines, courgetten en tomaten). Snijd de uiteinden van de aubergines en courgetten af en verwijder de steeltjes van de tomaten. Pel de uien. Snijd al deze ingrediënten in dunne plakjes. Pel de knoflookteentjes en plet ze met een stamper in een vijzel. Besprenkel met olijfolie, voeg een beetje mosterd toe en de geplette tijm- en rozemarijnblaadjes. Kruid met peper en zout. Meng alles met een vork en pas eventueel de hoeveelheid van bepaalde ingrediënten (olijfolie, mosterd) aan naar eigen smaak. Bestrijk de groenten aan beide kanten met deze bereiding en leg ze in de hoge stand op de barbecuegrill. Bak ze ongeveer tien minuten, voeg dan een laagje olijfolie toe en draai alle groenten om. Ga door met  bakken tot de groenten gaar, en zacht zijn. Onmiddellijk opdienen.

legumes 2

 

 

 

Curated Tags

Onze publicaties