Winter: de beste voedingsmiddelen van het seizoen
Gezond en lekker koken met een voorkeur voor bepaalde seizoensproducten
Gezond en lekker koken met een voorkeur voor bepaalde seizoensproducten
Voeding is belangrijk voor de gezondheid, vooral voor de preventie van hart- en vaatziekten, maar ook om zo gezond mogelijk ouder te worden.
Hoe kunt u gezonde eetgewoonten aannemen?
Opgelet: Geen enkel voedingsmiddel is een remedie tegen kanker. De 'anti-kanker'-eigenschappen van de genoemde voedingsmiddelen verwijzen naar de mogelijke rol van de voedingsmiddelen bij de preventie van het ontstaan en de ontwikkeling van kanker. |
De wortel is een knolgewas uit de familie van de Apiaceae en maakt al heel lang deel uit van onze voeding. De Grieken gebruikten de wortel vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Wortels worden over de hele wereld verbouwd, met uitzondering van de tropen, en zijn vaak een hoofdgewas in tuinen in ons land.
Wortelen zijn pas sinds de 19e eeuw oranje. Het waren de Nederlanders die natuurlijke kruisingen maakten tussen verschillende soorten om de oranje variëteit te creëren die we vandaag kennen.
Wortelen bevatten weinig calorieën en veel vitamines (B1, B2, B3, B6, B9, C, E, provitamine A), ijzer, fosfor en kalium. Bovendien zijn ze rijk aan vezels en carotenoïden (bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine) en hebben ze opmerkelijke antioxiderende eigenschappen.
De lichtzoete smaak en de vele bereidingswijzen (rauw of gekookt, in sap, soep, puree, bijgerecht, gegratineerd...) maken van wortels een bijzonder populaire groente.
Voor mensen met allergieën is het uitkijken: er is een kruisallergie tussen pollen (van bijvoorbeeld berken) en wortelen.
Tip:
Om al hun vitamines te behouden wordt aangeraden om de wortels niet te schillen. Was ze grondig met water en wissel verschillende kookmethodes af (oven, gebraden of stoom, snelkookpan).
De peer, ooit door de Romeinen in onze streken ingevoerd, telt vandaag zowat 15.000 variëteiten! Williams is de meest geteelde in Europa, maar er zijn steeds meer variëteiten met wisselende smaken en stevigheid.
Peren zijn niet bijzonder rijk aan vitamines, maar wel een interessante bron van energie (calorieën) omdat de glycemische index van peren vrij laag is.
Het vruchtvlees bevat onoplosbare vezels die een essentiële rol spelen bij de goede werking van de darmtransit en in de schil zitten fenolische verbindingen met antioxiderende eigenschappen.
Pas op bij jonge kinderen of mensen met een kwetsbare darmtransit: maximaal één peer per dag.
Tip :U kunt peren kopen die nog niet rijp zijn, ze zullen de dagen en weken die volgen blijven rijpen. Om hun rijping te versnellen, bewaart u ze naast appels of bananen.
Van Adam en Eva tot op de dag van vandaag is de appel de symbolische vrucht bij uitstek. Vandaag telt de meest geteelde vrucht ter wereld meer dan 6000 variëteiten die allemaal eetbaar zijn.
Appels zijn dorstlessend, een bron van vezels en vitamine A, C, B, E, K, minerale zouten en sporenelementen (kalium, magnesium, fosfor, zink, koper). De schil bevat twee à zes keer meer antioxidanten dan het vruchtvlees, waaronder flavonoïde polyfenolen en fenolische verbindingen. Bovendien heeft pectine eetlustremmende en diuretische eigenschappen.
Geel, rood, groen, vers, rauw of gekookt, appels kunnen overal en op elk moment van de dag gegeten worden. U hoeft alleen nog maar de variëteit te kiezen die bij u past, qua uiterlijk en smaak, van zoet tot pittig, van zacht tot knapperig.
Tip:U bewaart appels best in de groentelade van de koelkast, liefst in een geperforeerde zak. Bij kamertemperatuur rijpen ze snel en verliezen ze geleidelijk hun smaak.