Zomer: de troeven van seizoensproducten
Gezond koken met producten van het seizoen
Gezond koken met producten van het seizoen
Voeding is belangrijk voor de gezondheid, vooral voor de preventie van hart- en vaatziekten, maar ook om zo gezond mogelijk ouder te worden.
Hoe kunt u gezonde eetgewoonten aannemen?
Geen enkel voedingsmiddel is een remedie tegen kanker. De 'anti-kanker'-eigenschappen van de genoemde voedingsmiddelen verwijzen naar de mogelijke rol van de voedingsmiddelen bij de preventie van het ontstaan en de ontwikkeling van kanker.
Een aantal voedingsmiddelen hebben eigenschappen die de gezondheid ten goede kunnen komen. Ze zijn lokaal en biologisch te koop (geef de voorkeur aan korte ketens).
Redactie S. Audali
De courgette behoort net als de pompoen, de komkommer en de meloen tot de familie van de komkommerachtigen (Cucurbitaceae). Courgettes zijn inheems in Midden- en Zuid-Amerika, maar worden nu ook op grote schaal gekweekt in Europa. De groente is een belangrijk onderdeel van de mediterrane keuken.
Courgettes zijn inderdaad rijk aan water, waardoor ze weinig calorieën bevatten, en ook aan vitamine B9, bètacaroteen en vitamine C. Ze zijn een excellente bron van vezels en bevorderen zo het verzadigingsgevoel. Alle soorten courgettes zijn minder vezelrijk als ze jong zijn, terwijl ‘volwassen’, grote courgettes vezeliger zijn, maar minder smaak hebben.
Bovendien bevat de courgette veel polyfenolen met antioxiderende eigenschappen.
Courgettes kunnen op veel manieren worden gegeten: rauw in salades, gekookt in water, gegrild of gestoomd. En u kunt er ‘courgettini’ van maken om pasta te vervangen.
Deze peulvruchten van de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae of Fabaceae) met meer dan duizend soorten in Europa alleen, zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en werden door Christoffel Columbus naar het oude continent gebracht!
Groene boontjes bevatten vezels, vitamine B9, kalium, mangaan en vitamine C. Ze zijn ook rijk aan zetmeel en worden daarom altijd gekookt .
Aan de andere kant bevatten deze groenten quercetine, een flavonoïde waarvan verschillende wetenschappelijke studies aantonen dat het gunstige effecten heeft op de gezondheid.
Hoe verser de boontjes, hoe rijker ze zijn aan micronutriënten en essentiële bestanddelen die een gunstig effect kunnen hebben op de gezondheid. Boontjes moeten stevig zijn en knappend bij aankoop. Houd er ook rekening mee dat het natuurlijke seizoen van de boontjes van juli tot september duurt, de beste tijd om ze op het menu te zetten.
De pruim is een steenvrucht met sappig en zoet vruchtvlees. Pruimen groeien aan een pruimenboom die al sinds de middeleeuwen in Europa voorkomt. De vruchten kunnen in juli geplukt worden. Een van de meest bekende variëteiten is Reine-claude, genoemd naar de eerste vrouw van François I, die er dol op was!
Pruimen bevatten weinig calorieën en zijn goed voor de transit: ze bevorderen de uitscheiding via de nieren en vergemakkelijken de goede werking van de darmen. Of ze nu vers, in de vorm van sap of gedroogd worden geconsumeerd, pruimen zijn rijk aan antioxidanten, ijzer en vitamine A, K en C, bètacaroteen en verschillende mineralen (kalium, fosfor, magnesium, koper, zink, enz.).
Pruimen zijn fragiele vruchten. Om ze te bewaren, zet je ze in de koelkast, maar haal ze er tijdig uit om beter van hun smaak te kunnen genieten. U kunt pruimen, zonder pitten, ook invriezen.
De biet is een vlezige wortelplant uit de familie van de Amaranthaceae, net als quinoa. Er zijn grosso modo drie soorten bieten: snijbieten, waarvan de bladeren worden gegeten, suikerbieten en klassieke bieten die meestal in de rode variant geconsumeerd wordt.
De bladeren van bieten zijn rijk aan vitamine K, luteïne en zeaxanthine, waardoor ze interessante eigenschappen hebben voor onder andere de gezondheid van de ogen.
Bietenwortels zijn dan weer rijk aan vezels, vitamine B9, mangaan en kalium. En de rode pigmenten, betalaïnen, hebben een sterk antioxiderend effect.
Om de grondsmaak van de bietenwortels niet te proeven, kunt u ze in blokjes snijden en een paar minuten in azijnwater weken of citroensap aan het kookwater toevoegen.