Sporten mag, bewegen moet

De kans is groot dat u meer dan eens te horen krijgt dat u moet sporten, maar dat ligt niet voor de hand niet als u zich niet zo goed voelt, doodmoe bent en of nog moet herstellen. Het goede nieuws is dat bewegen meestal wel kan en dat elk beetje bewegen helpt.

“Zit u vaak lang en ononderbroken stil? Maak daar er dan geleidelijk aan komaf mee. Begin met regelmatig even recht te staan en te stappen – elk half uur indien mogelijk.  Beweegt u daarnaast niet veel? Introduceer met mondjesmaat meer beweging in je leven, want élk beetje beweging is beter dan niks. Probeer bijvoorbeeld dagelijks een paar minuutjes meer te bewegen, op je eigen tempo”, zo luidt het advies van Gezondleven.be, de site van het Vlaams Instituut Gezond Leven.  “Kies voor haalbare doelen, u hoeft heus niet de Himalaya te beklimmen. Elke stap vooruit is een overwinning. Geef niet op wanneer je eens een terugval kent.”

“Zit u voor tv? Zit dan niet te lang ononderbroken stil: strek uw benen tijdens de reclame of leg de afstandsbediening wat verder zodat je regelmatiger rechtstaat. Ga regelmatig een glas fris water halen. Zo ben je in beweging én kom je aan je aanbevolen portie water van 1,5 liter per dag. Telefoneer je of werk je met de tablet? Dan hoeft dat niet per se al zittend. Staand – en zelfs wandelend – lukt ook prima.”

Beweegmomenten: thuis
https://www.gezondleven.be/themas/beweging-sedentair-gedrag/beweegmomenten/beweegmomenten-thuis

8 tips bij de bewegingsdriehoek
https://www.gezondleven.be/themas/beweging-sedentair-gedrag/bewegingsdriehoek/8-tips

bewegen 2


Bewegen in zit

In de brochure ‘Oefenprogramma voor ouderen’ vindt u oefeningen die u thuis kan doen, al dan niet in zit, op uw eigen ritme, ook als u nog niet tot de leeftijdscategorie van de ‘ouderen’ behoort.
https://assets.uzleuven.be/files/2020-04/oefenprogramma_voor_ouderen.pdf

 

fatigue

Alles wat u moet weten over vermoeidheid

Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht bij of na een diagnose van kanker. Kinesitherapeut Anneleen en verpleegkundig specialist Annemarie geven in een filmpje meer uitleg over deze vermoeidheid, over hoe u ermee kunt omgaan en over het belang van bewegen. Het bijzonder duidelijk filmpje werd gerealiseerd met de steun van de Stichting tegen Kanker en het Leuven Kankerinstituut. Het geeft concrete tips over hoe je tot rust kan komen of kan bewegen in minder dan tien minuten tijd.
https://www.uzleuven.be/nl/leuven-kankerinstituut-lki/leven-met-kanker/vermoeidheid

Curated Tags

Onze publicaties